Everythingdo gjë që ju duhet të dini në lidhje me transplantet fekale

Një transplantim fekal është kur një mjek transplanton feces nga një donator i shëndetshëm në një person tjetër për të rivendosur ekuilibrin e baktereve në zorrën e tyre. Transplantimet e fekaleve mund të ndihmojnë në trajtimin e infeksioneve gastrointestinale dhe kushteve të tjera.

Sistemi i tretjes varet nga bakteret e dobishme për të thithur lëndë ushqyese dhe për të tretur ushqimin në mënyrë efikase, por disa kushte mjekësore dhe antibiotikë mund të shkatërrojnë këto baktere të mira. Një transplantim fekal është një mënyrë për t’i rivendosur ato.

Emrat e tjerë për një transplant fekal përfshijnë bakterioterapinë dhe transplantimin e mikrobiotës fekale (FMT).

Në këtë artikull, mësoni se si funksionojnë transplantimet fekale dhe cilat kushte mund të trajtojnë. Ne gjithashtu mbulojmë rreziqet e mundshme të kësaj procedure.

isfarë është një transplant fekal?

Një transplant fekal nga një donator i shëndetshëm inkurajon trupin e marrësit të rritet baktere të shëndetshme, të cilat mund të kurojnë disa infeksione dhe të zvogëlojnë ashpërsinë e disa problemeve shëndetësore të zorrëve.

zorrë është shtëpia e një ekuilibri delikat të miliona baktereve. Kur këto baktere bëhen të pabalancuara, një person mund të zhvillojë diarre dhe probleme të tjera të zorrëve.

Në disa raste, antibiotikët që trajtojnë infeksionet në zorrë gjithashtu shkatërrojnë bakteret e dobishme. Për shembull, rreth 20% e njerëzve që marrin antibiotikë për Clostridium difficile, një infeksion i zakonshëm bakterial i stomakut që shkakton diarre, zhvillojnë përsëri gjendjen. Kjo përsëritje mund të jetë për shkak të antibiotikëve që prishin mikrobiomën e zorrëve, në këtë rast, rivendosja e baktereve të mira duke përdorur një transplantim fekal mund të ndihmojë.

Një mjek do të ekranojë me kujdes donatorët e transplantit fekal për të siguruar që zorra dhe feces e tyre të jenë të shëndetshëm. Ata do t’i provojnë ato për sëmundje të ndryshme, të tilla si hepatiti.

Në shumicën e rasteve, një mjek do t’ia dorëzojë feces donatorit marrësit përmes një kolonoskopi. Një kolonoskop është një tub i vogël, fleksibël që ata mund ta futin në zorrë të trashë përmes rektumit. Njerëzit zakonisht marrin ilaçe qetësuese para procedurës, kështu që ata nuk do të ndiejnë dhimbje ose siklet.

Një qasje tjetër përfshin injektimin e feces të lëngshme përmes një klizme sesa përdorimin e një kolonoskopi.

Transplantet fekale kanë origjinën në mjekësinë e lashtë kineze më shumë se 1.700 vjet më parë. Në të kaluarën, kjo procedurë përfshinte pirjen e një pezullimi të lëngshëm të feces të një personi tjetër – një teknikë shumë e rrezikshme. Transplantimet e fekaleve të sotme janë sterile dhe të sigurta, dhe ka një organ në rritje të hulumtimit për të mbështetur përdorimin e tyre.

Mjekët kryesisht përdorin transplantime fekale për të trajtuar Sëmundjen C. të lidhura me dificile (CDAD). Në Shtetet e Bashkuara, CDAD vret rreth 15,000 njerëz çdo vit, shpesh për shkak të inflamacionit të rëndë të zorrës së trashë. Hulumtimi

zbulon vazhdimisht se transplantimet fekale janë shumë efektive në trajtimin e kësaj gjendje të rrezikshme.

Në një provë në shkallë të vogël 2014, 70% e pjesëmarrësve nuk kishin simptoma pas një trajtimi të transplantit fekal. Shkalla e përgjithshme e kurimit ishte 90% në mesin e atyre që iu nënshtruan trajtimeve të shumta. Pjesëmarrësit gjithashtu kishin më pak lëvizje të zorrëve dhe e renditën shëndetin e tyre të përgjithshëm më shumë pas trajtimit. Studime të tjera kanë raportuar norma të ngjashme suksesi.

Mjekët gjithashtu mund të rekomandojnë transplantime fekale për të menaxhuar kushte të tjera gastrointestinale. Për shembull, problemet me bakteret e zorrëve mund të shkaktojnë ose përkeqësojnë sëmundjen inflamatore të zorrëve (IBD). Studiuesit

kanë zbuluar se transplantimet fekale mund të ndihmojnë në trajtimin e IBD, megjithëse efektiviteti i tyre ndryshon midis studimeve. Një përmbledhje e vitit 2016 zbuloi se nivelet e suksesit në prova shkonin nga 36.2% në 77.8%, duke treguar një nevojë për hulumtime të mëtejshme. Transplantimet fekale

mund të ndihmojnë gjithashtu me sindromën e zorrës së irrituar (IBS), një gjendje e kuptuar dobët që shkakton një gamë të gjerë të problemeve të tretjes.

Hulumtimi mbi transplantimet fekale për këtë gjendje është ende në fillimet e tij, por autorët e rishikimit të mësipërm vunë në dukje se në një studim që përfshin 13 persona me IBS, një transplantim fekal zgjidhte simptoma në 70% të pjesëmarrësve.

Hulumtimi i transplantit fekal

Hulumtimi mbi efektet më të gjera të baktereve të zorrëve është ende në zhvillim, por nëse shëndeti i zorrëve ndikon në shëndetin e përgjithshëm, transplantimet e fekaleve përfundimisht mund të trajtojnë një sërë kushtesh.

Disa hulumtime kanë lidhur shëndetin e zorrëve me kushte të tjera, siç është çmenduria. Këto shoqata mund të ekzistojnë sepse shëndeti i zorrëve ndikon në aftësinë e trupit për të thithur dhe përdorur lëndë ushqyese.

Autorët e një përmbledhjeje të vitit 2016 sugjeruan që transplantimet fekale përfundimisht mund të trajtojnë kushte të tilla si:

 • Sindromi i Lodhjes Kronike
 • çrregullimet e humorit, siç është depresioni
 • Sëmundja e mëlçisë yndyrore jo -alokolike
 • Ethet e sanëve

Rreziqet

dhe konsideratat Sidomos kur kampioni vjen nga një dhurues i shëndetshëm, plotësisht i verifikuar.

Mjekët dinë më pak për sigurinë afatgjatë të transplanteve fekale. Që nga viti 2019, një provë klinike ende po vlerëson sigurinë afatgjatë të transplantimeve të fekaleve përmes klizmës.

Sidoqoftë, një fatalitet i kohëve të fundit për shkak të një infeksioni të rëndë, rezistent ndaj antibiotikëve që zhvillohet pasi FMT ka çuar në Administratën e Ushqimit dhe Barnave të Sh.B.A-së duke pezulluar të gjitha provat klinike që përdorin transplantin.

Ata kanë lëshuar një paralajmërim të pafavorshëm për ofruesit e kujdesit shëndetësor.

Marrja e antibiotikëve pas një transplantimi fekal mund të shkaktojë komplikime, kështu që është e rëndësishme t’i tregoni mjekut për çdo ilaç dhe antibiotikë aktualë. Po kështu, një person duhet të përmendë një transplantim të kohëve të fundit fekal nëse po marrin antibiotikë për një infeksion.

Megjithëse hulumtimi ka treguar që transplantimet fekale janë të sigurta, shumë njerëz ndjehen të shqetësuar për procedurën.

Disa shqetësohen se është e pasigurt ose e ndyrë të transplantosh feces e dikujt tjetër në trupin e tyre. Sidoqoftë, njerëzit me kushte mjekësore kronike ose kërcënuese për jetën mund të zbulojnë se mund të anashkalojnë faktorin "yuck".

Një studim i vitit 2016 identifikoi disa faktorë rreziku për dështimin e transplantit fekal, duke përfshirë:

 • duke qenë femër
 • Spitalizimi i mëparshëm
 • Kohët e fundit Kirurgjia para transplantimit
 • Disa njerëz dhe një pjesë e vogël e avokatëve të shëndetit natyror sugjerojnë kryerjen e transplanteve të fekaleve në shtëpi duke marrë një pilulë ose klizmë të feces nga një donator i shëndetshëm. Sidoqoftë, asnjë hulumtim nuk mbështet të bëni transplantime fekale në shtëpi, dhe nuk ka asnjë provë se është e sigurt.

  Pa ekzaminim të duhur, një donator mund të transmetojë sëmundje serioze dhe potencialisht vdekjeprurëse.

  Përmbledhje

  Ideja për të pranuar feces nga një donator i shëndetshëm mund të duket i veçantë, por shkenca që mbështesin transplantimet fekale po bëhen gjithnjë e më të zakonshme.

  Kur trajtimet e tjera dështojnë, kjo procedurë inovative natyrisht mund të rivendosë shëndetin e zorrëve, duke lejuar që bakteret e dobishme të rriten, të luftojnë infeksionin dhe të përmirësojnë shëndetin e një personi.

  Jo të gjithë mjekët janë të ditur për transplantimet fekale, kështu që është e rëndësishme të shihet një ekspert me përvojë të mjaftueshme të kryerjes së kësaj procedure.

 • Inovacioni Mjekësor
 • gastrointestinal/gastroenterologji
 • dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë diatea çfarë është ajo. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale .